Het was wel weer eens tijd voor een inspanningstest. Mijn laatste test is van 4 jaar geleden en ondanks dat ik niet heel specifiek op hartslag train is het wel een fijne houvast, zeker in deze laatste maand richting de eerste wedstrijd van het seizoen.

 

Tijdens de test op de fiets wordt alles, maar dan ook alles in de gaten gehouden. Je krijgt verschillende plakkers op je lichaam waarmee je hartslag en dergelijke in de gaten worden gehouden. Daarnaast krijg je ook een masker over je neus en mond waarmee je zuurstof opname tijdens de test wordt gemonitord. Tijdens de test wordt ook een enkele keer je bloeddruk gemeten.

Maar voor dat je op de fiets mag stappen zijn er nog een aantal stappen die je moet doorlopen. Bij binnenkomst volgt een kennismaking- en vraaggesprek. Oude blessures, oude testen en doelen worden hier besproken.

Daarna wordt een lichamelijk onderzoek gedaan. Met onder andere een bloed onderzoek, hartfilmpje, urine onderzoek en check van gewrichten. Alles wordt genoteerd en zie je later terug in een rapport.

 

Na deze onderzoeken is het dus tijd om op de fiets te stappen. Ik begon op 50 watt, 3 minuten infietsen. Omwentelingen houd je tussen de 70 en 110. Ik ga er tussen in zitten, op ongeveer 88-90, hopende dat ik daarmee het oplopende wattage kan opvangen. Na de 3 minuten stijgt het wattage iedere minuut. De eerste paar minuten zijn goed te doen, ik kan het wattage goed opvangen en blijf met mijn omwentelingen op 88 zitten. Het aantal omwentelingen is ook het enige waar ik naar kijk. Zo af en toe kan ik het niet laten om met een schuin oog naar de computer te kijken. Hier zie ik mijn hartslag oplopen. Snel maar weer terug naar de omwentelingen, die blijven ten minste stabiel. Of toch niet…

Na 9 minuten heb ik moeite met de stap naar de 300 watt, ik moet gaan staan om de druk een beetje van mijn bovenbenen af te halen en ook mijn omwentelingen weer een beetje pit te geven. Met nog 10 seconden naar de stap van 350 watt lopen mijn benen zo vol dat ik de pedalen bijna niet meer rond krijg. Ik ga nog een keer staan en zie mijn omwentelingen zakken naar 40. Ik haal de 350 maar net! En dan zijn mijn benen er klaar mee.

Godzijdank wordt het wattage er af gehaald. Ik mag gaan uitfietsen en heb het idee dat het niet goed ging. Maar dat ging het dus wel!

Nadat ik weer een beetje op adem ben gekomen kunnen we de test analyseren. Eigenlijk ziet alles er goed uit en als ik vraag waar ik nog kan verbeteren is het antwoord simpel. Ik moet wat kilo’s afvallen. Punt, duidelijk, klaar.

 

Nu kunnen we met veel vertrouwen de komende maand doortrainen en daarna nog lekker op trainingskamp.

 

Ik heb mijn inspanningstest gedaan bij Mannes Naeff, sportarts bij Sportmedx in Apeldoorn op de FSG Campus.
FSG Academy
Laan van Westenenk 4
7336 AZ Apeldoorn
The Netherlands

 

Voor zover!