Ah, de verschrikkelijke ochtend op weg naar je werk. Overal ter wereld stappen mensen in hun auto, hopend dat zij vandaag de files voor zullen zijn en hun dag goed kunnen starten.
Terug naar huis vrees je weer voor de files. Getoeter, korte lontjes naar de andere auto’s in de file en stoplichten die net op rood gaan wanneer jij komt aanrijden.

 

Woon- werkverkeer is het beste deel van mijn dag. En het kan ook het beste deel van jouw dag worden, ik vertel je hoe:

 

In plaats van naar mijn auto je sjokken, begroet ik mijn fiets deze ochtend. Ik controleer of er voldoende lucht in de banden zit en check de batterijen van mijn verlichting. Ik hang mijn laptoptas aan de bagagedrager, zet mijn helm op en ik ben klaar om op pad te gaan.

Ik zet mezelf comfortabel op het zadel en zoek een fijne cadans. Ik kijk en rijd het fietspad op. Wat een geluk hebben we dat we hier in Nederland zo’n goede fiets infrastructuur hebben. Zonder zorgen vervolg ik mijn weg. Het enige dat je tegenkomt op een vroege ochtend zijn andere fietsers, een fanatieke hardloper of iemand die de hond uitlaat. Ik begroet iedereen en vervolg mijn weg met een glimlach.

Zeker met een kantoorbaan is het fijn om vroeg in de ochtend al in beweging te zijn. Het bloed stroomt door mijn hele lichaam en zorgt ervoor dat ik fris en wakker aan kom op mijn werk. Zo ben ik alert en kan ik vol goede moed die drukke dag op werk aan. In mijn achterhoofd maakt dit mij extra blij want ik heb, ondanks de drukke dag, al iets goeds gedaan voor mijzelf. Iets wat er vaak bij in springt. Zeker wanneer je een ouder bent en na werk nog sport en/of school verplichtingen hebt van de kinderen.

 

De rit naar je werk kan ook een goed benut worden door naar het nieuws te luisteren, of je favoriete podcast. Ik geniet liever van mijn omgeving en de stilte om mij heen.

Terug naar huis gebruik ik om mijn hoofd weer leeg te maken na een drukke werkdag. Zodra je thuiskomt staan er weer nieuwe avonturen te wachten, dus genieten is hier het toverwoord. Geniet van iedere pedaalomwenteling die je maakt, geniet van de auto’s die voor het stoplicht staan terwijl jij voorbij rijd en geniet van de inspanning die je levert.

 

Jezelf klaar maken voor succes

Werk je in de stad waar je ook woont, dan is de stap naar de fiets pakken naar je werk het makkelijkst.
Zijn er om en nabij 10 tot 20 kilometer af te leggen, dan is het fijn om het een en ander voor te bereiden.

-          Zorg voor voldoende lucht in je banden. Dit maakt je rit makkelijker (minder rolweerstand) en je zal minder snel lek rijden.

-          Zorg dat je altijd verlichting bij je hebt. Zeker in de winter valt de duisternis eerder in dan je verwacht. Daarnaast ben je ook bij slecht weer (regen, mist) minder goed te zien voor een automobilist.

-          Pomp en multi tool set. Je kan ervoor kiezen om deze dingen bij je te hebben. Handig wanneer je band leegloopt of iets los rammelt. Makkelijkste manier is om een tas aan je bagagedrager te hangen. Een rugzak op je rug zorgt eerder voor een bezwete rug en zere schouders.

-          Regen kleding. Nog iets dat goed in de tas aan de bagagedrager past. Niks is zo vervelend als volledig doorweekt aankomen op je werk. Een goed regenpak kan dit gemakkelijk voorkomen.

-          Werk kleding. Met langere ritten kan het fijn zijn om nog even niet je pak of panty aan te trekken. Een set fietskleding is de oplossing. Zorg er dan wel voor dat je op je werk kan douchen of wassen.

 

Uitdagingen

 

Uiteraard is op de fiets naar je werk niet voor iedereen weggelegd. Wanneer de afstanden te groot zijn en wanneer je werkafspraken buiten de deur hebt, bijvoorbeeld. En natuurlijk is het niet altijd makkelijk om op de fiets naar je werk te gaan. Het vergt een stukje planning en vaak wat extra tijd, maar vaak overstijgen de positieve punten de negatieve.

 

 

Waarom zou je je auto laten staan en morgen al op de fiets springen?

Ook al heb je alles goed voor elkaar, dan kan het nog verleidelijk zijn om de auto te pakken. Misschien door het slechte weer, misschien omdat het sneller is, misschien omdat je moe bent. Probeer dan te denken aan de redenen waarom je überhaupt de auto laat staan:

-          Het is leuk! Je bent lekker in beweging en gebruikt je lichaam om van het ene punt naar het andere te komen. De verse lucht en wind in je gezicht, daar kan toch geen auto tegen op?

-          Het is goed voor je! Het sporten is al geïntegreerd in je dagelijkse bezigheden, dus je hoeft jezelf niet meer naar de sportschool te slepen. Zo heb je meer tijd voor je familie en vrienden en kun je ’s avonds dingen doen die je echt leuk vind.

-          Het is goed voor Moeder Aarde! Het laatste wat we nodig hebben is nóg meer auto’s op de weg. Één auto minder op de weg is voor de aarde al een hele stap. De aarde redden kunnen we niet alleen, maar het begint wel bij jezelf.

 

 

Als je het nog niet hebt geprobeerd, geef het een kans. Denk er over na om naar je werk te fietsen. Kleine stapjes helpen ook, dus één of twee keer in de week naar je werk fietsen is al een goed begin! Je zult er zeker geen spijt van hebben.

 

Geschreven aan de hand van een blog op: Bicycleuniverse.info